Shop & Go: Gastvrij Bereikbaar winkelen dankzij parkeersensor

Jeroen BeelenCases, Gastvrij Bereikbaar, Innovatie Leave a Comment

In het Belgische Kortrijk zijn sinds 2014 zo’n 233 parkeerplaatsen voorzien van een parkeersensor. Deze registreert of de parkeerder niet langer dan de gratis 30 minuten parkeert en laat via een app zien waar in de stad Shop & Go parkeerplaatsen vrij zijn.

De ervaringen na het eerste jaar zijn positief. De parkeerplaatsen zijn ruim 1,1 miljoen keer gebruikt (15 maal per parkeerplaats per dag) en bijna 9 van de 10 parkeerders overschrijdt de toegestane tijd niet. Foutparkeerders, die een naheffing krijgen van 25 euro,  leverden toch nog een kleine half miljoen euro aan boetes op. In de meest gevallen ging het hierbij niet om  kwade wil,  maar om parkeerders die het systeem niet begrepen. Om die reden krijgen alle Shop & Go-plaatsen in het najaar van 2015 een groene kleur.

Wethouder Scherpereel van Economie ziet duidelijke voordelen voor de stad. Als iedere parkeerder 5 euro uitgeeft is dat een aanzienlijk bedrag voor de binnenstad. Ondanks het feit dat de Shop & Go parkeerplaatsen goed gebruikt worden, zijn ze toch zo’n 55% van de tijd vrij. Dit betekent dat er dus vrijwel altijd plek is voor gebruikers. Bezoekers die op zoek zijn naar een Shop & Go plek kunnen via een app zien waar plek vrij is. Dit voorkomt veel zoekverkeer.

Een mooi voorbeeld van technologie die bijdraagt aan de gastvrije bereikbaarheid van binnensteden en winkelgebieden.

 

Over de auteur

Jeroen Beelen

Twitter

innovatieve destinatiemarketeer | toerisme, leisure & cultuur sector | blogger | reiziger | lid Team Gastvrij Bereikbaar

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.