Op de fiets naar Katwijk aan Zee: een Travellers’ Journey

Jeroen BeelenCases, Gastvrij Bereikbaar, Travellers' Journey Leave a Comment

Afgelopen vrijdag was een prachtige zonnige dag en ik besloot een fietstochtje te maken. Als niet-geoefende fietser besloot ik – vanuit Delft – een tochtje naar Leiden te maken. Zonder fietscomputer, zonder gps en zonder vooraf de knooppunten te hebben opgezocht.

Het eerste deel, van Delft naar Leiden, was een prachtige route, waarbij ik grotendeels de Vliet volgde. De zon stond in mijn rug, er was nauwelijks wind en de tocht liep voorspoedig. Omdat ik vrij vlot in Leiden was, besloot ik door te rijden richting Katwijk aan Zee. In de buurt van het CS station Leiden ontstond de eerste verwarring. Een fietsbordje gaf aan dat ik moest oversteken, maar aan de overkant van de straat stond de pijl terug naar waar ik vandaan kwam. Ook verderop in de straat ontbraken vervolgens de bordjes richting Katwijk aan Zee. Het kwam op mijn eigen richtingsgevoel aan om de weg richting Katwijk weer terug te vinden. Maar dat koste me minimaal een kwartier.

De fietsroute tussen Leiden en Katwijk was niet altijd even prettig. Een heel deel ging over een drukke rijweg, waarbij je pal naast vrachtverkeer en bussen diende te fietsen. Wat volgde waren veel rotondes, veel afslagen en de 5 km leek langer te duren dan gedacht. Jammer, het leek me dat je ook een leuke route zou moeten kunnen rijden tussen deze twee plaatsen.

Net buiten Katwijk aan Zee hield alle bebording op. Het was vanaf dat moment puur gokken waar het strand zou zijn. Vreemd. Je zou denken dat ze hun USP juist goed zouden bewegwijzeren, zeker vanaf zo’n belangrijke fietsroute vanuit Leiden. Op goed geluk stak ik een weg over, een fietstunneltje in. Ook hier geen bewegwijzering. Aan de andere kant van het tunneltje reed ik een villawijkje binnen, maar ook hier geen bewegwijzering. Ik reed nu in Katwijk aan Zee, maar op geen enkele straathoek werd een richting aangegeven. Na, op een lange straat, maar eens rechtsaf geslagen te zijn, kwam ik uiteindelijk op de boulevard. Hier is een grote parkeergarage en ook op straatniveau is er volop parkeergelegenheid. Het fietsen langs de boulevard is een genot. Het ziet eruit alsof het allemaal vrij recent vernieuwd is.

Na een lunch in een strandtentje was het tijd om weer richting Delft te gaan. Bij het verlaten van het strand wordt je uiterst hartelijk bedankt voor je bezoek. Ik koos voor de route via de duinen, richting Scheveningen. Deze route was prima aangegeven.

Plussen

  • prachtige omgeving voor fietstochten
  • deels mooie fietspaden
  • boulevard is prachtig om te fietsen
  • Je wordt hartelijk bedankt voor je bezoek

Minnen

  • fietsroute Leiden – Katwijk aan Zee niet overal even prettig/veilig
  • bewegwijzering vanuit Leiden niet overal op orde
  • bewegwijzering dichtbij en in Katwijk aan Zee zelf ontbreekt

Kortom: Katwijk aan Zee is werkelijk prachtig, maar er zijn duidelijk nog wel wat verbeterpunten als het gaat om gastvrije bereikbaarheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Jeroen Beelen

Twitter

innovatieve destinatiemarketeer | toerisme, leisure & cultuur sector | blogger | reiziger | lid Team Gastvrij Bereikbaar

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.