Spant! werkt continu aan het verminderen van de milieubelasting en het vergroten van het duurzame karakter van het bedrijf. Ook duurzame bereikbaarheid is onderdeel van die agenda.
Met onderstaande relatief eenvoudige ideeën hebben we de afgelopen tijd kunnen concretiseren.
1. Brainstormsessie met congresorganisatoren
Bij steeds meer congressen speelt bereikbaarheid mee bij het kiezen van de locatie. Met 4 congresorganisatoren (klanten van Spant!) is tijdens een brainstormsessie een groot aantal ideeën bedacht om mobiliteit als hospitality in te zetten. De congresorganisatoren waren erg enthousiast over het idee om bereikbaarheid in te zetten als hospitality voor haar gasten.
N.a.v. de brainstormsessie is een hospitality strategie gemaakt (zie punt 2).
2. Hospitality strategie gemaakt
Mede naar aanleiding van de brainstormsessie is de hospitality strategie vastgesteld door Spant! Deze strategie heeft de basis gevormd voor het vervolg van de grote MKB voucher.
3. Uitwerking voorstel ‘quick wins’
Relatief eenvoudige ideeën zijn door Spant! concreet gemaakt en snel ingezet.
• Banquetingmap/informatiemap
In de banqueting-/informatiemap is informatie toegevoegd over de diensten die Spant! aanbiedt om het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren en duurzame vervoermiddelen te faciliteren. Hierbij gaat het o.a. om het aanbieden van: pendelbus, fun in de bus, uitdelen paraplu’s aan OV-gebruikers, aparte parkeerplaats voor sprekers, parkeerplaatsen voor elektrische auto’s en elektrische fietsen, persoonlijke reisassistentie/reisinformatie, parkeerplaats reserveren voor sprekers.
4. Brainstormsessie met gemeente
Tijdens een brainstormsessie met de verantwoordelijke wethouders is geïnventariseerd op welke manier Spant! en gemeente kunnen samenwerken aan duurzame bereikbaarheid.
De uitkomst van de brainstormsessie was:
– de gemeente schaft een elektrische oplaadpaal aan die voor Spant! wordt neergezet.
– Er zijn een ideeën naar voren gebracht die Spant! en gemeente Bussum gezamenlijk kunnen ontwikkelen en implementeren
– Er wordt een workshop georganiseerd met Spant! en ambtenaren van gemeente Bussum om de ideeën concreet te maken naar een plan van aanpak (zie punt 5).
5. Workshop ‘duurzame bereikbaarheid’
Met Spant! en ambtenaren van de gemeente Bussum is een workshop ‘duurzame bereikbaarheid’ georganiseerd. De vier onderstaande ideeën zijn in gezamenlijkheid gerealiseerd:
• Elektrische oplaadpalen
Bezoekers kunnen nu tijdens congressen en evenementen gratis hun elektrische auto’s opladen voor de deur van Spant!. De elektrische oplaadpunten sluiten aan bij het milieubeleid van Spant! Dit beleid wordt uitgevoerd aan de hand van Green Key maatregelen. Spant! heeft in 2010 de gouden Green Key gehaald. Dit betekent dat Spant! meer aan het milieu doet, dan vereist is volgens wet- en regelgeving.
• Fietsenstalling: Aangelegd in 2013 om de bezoekers uit de buurt te stimuleren op de fiets naar Spant! te komen.
• Routing van station naar Spant!
Spant! heeft in samenwerking met de gemeente een ‘kunstwandelroute’ aangelegd van station Bussum-Zuid naar Spant!
Doel is congresbezoekers te stimuleren met de trein te reizen. Het verkeer rond Spant! wordt op deze manier ook ontlast.
Onderschrift foto: Onder leiding van beeldhouwer Carla Rump hebben verschillende lokale kunstenaars tegels ontworpen.
• (Groene) pendelbusjes van/naar stations
Spant! biedt in samenwerking met Besseling Vervoert haar opdrachtgevers de mogelijkheid hun gasten 100% duurzaam te laten vervoeren.
Pendelbussen rijden op 100% groen gas, gewonnen uit biomassa tussen Spant! en de nabij gelegen stations.
Op 10 april kregen Besseling Vervoert en Spant! een certificaat uit handen van OrangeGas uitgereikt voor deze duurzame samenwerking.
Concluderend bleek voor Spant! dat middels simpele inspanningen concrete resultaten zijn geboekt die bijdragen aan de duurzame bereikbaarheid van onze locatie. Deze verbeteringen maken Spant! niet alleen aantrekkelijker als locatie, maar dragen tevens bij aan haar gastvrije bereikbaarheid.